De mooiste Zeilcursussen inCaribbean

3-0651211-06404meezeilen achter in de kuipzeilvakantie caribbean schildpad (2)6-05942

Stel je eens voor: zeilen onder de zon, blauwe zee met dolfijnen, mooie eilanden, ankeren bij tropische stranden in prachtige baaien, onder zeil plekken ontdekken die alleen over het water te bereiken zijn. Dat kan de hele winter in het Caraïbisch gebied.

Zonnig leren zeilen de hele winter!

zeilvakantie caribbean martinique zonsondergang zeilboten 2

We zeilen prachtige tochten naar Caribische pareltjes als Jost van Dyke, Tortola, Peter Island, Anagada en North Sound. Je leert zeilen op de oceaan, navigeren door het koraal, tochten uitzetten naar tropische eilanden en manoeuvreren in prachtige baaien. Tijdens deze 2-weekse zeilcurssen heb je ook voldoende tijd om een dag te duiken, om een hike te maken of om op een surfplank te stappen!

Waar en wanneer?

check de mogelijkheden

Hoe ziet een zeilcursus eruit?

Met maximaal zes deelnemers per zeiljacht en onder begeleiding van een ervaren Amorgos instructeur zeil je minimaal vijf dagen per week van eiland naar eiland. Dat doe je op een zeiljacht met 3 of soms 4 hutten, 1 of 2 douches/toiletten, een dekdouche, een keuken en een heerlijk dek om te relaxen in de zon. Het grootste deel van de tijd zul je buiten zijn. Zeker in de zomermaanden kiezen een aantal deelnemers er zelfs voor om buiten te slapen! En dat kan prima.

Het cursusplan ligt niet van te voren vast, maar is deels afhankelijk van jullie zeilniveau, jullie wensen, het weer en de plaatsen die we aandoen. In de praktijk bestaat een cursusdag vaak uit twee lesblokken, twee zeilblokken een uitgebreide lunch incl. zwemmen of zonnen en een aantal vast terugkerende onderdelen.

Een 'lesblok' duurt gemiddeld 2 uur, de 'zeilblokken' soms korter, soms langer afhankelijk van de afstand. Het grootste deel van de dag ben je dus op (of in) het water.

Bij de terugkerende onderdelen moet je denken aan:

 • vaarklaar maken van het jacht
 • tochtvoorbereiding
 • anker op en afvaart
 • onder zeil komen
 • navigatie
 • vrij ankeren
 • aanleggen
 • schoon schip maken
 • evaluatie en 'ankerbiertje'

  Zowel de terugkerende onderdelen als de zeilblokken gebruiken we om om het geleerde te oefenen, te herhalen en te verdiepen.
 • Dagopbouw

  bvi jost-van-dyke-min.png

  De ervaring leert dat de wind meestal in de loop van de ochtend goed is, rond het middaguur gaat liggen en halverwege de middag weer opsteekt. De dagopbouw stemmen we hier zoveel mogelijk op af: waait het niet, dan nemen we de tijd, waait het lekker, dan maken we daar gebruik van.

  We ontbijten aan boord en zorgen gezamenlijk voor de boodschappen en het 'vaarklaar' maken van de boot. Wanneer de boot en bemanning klaar is, starten we een lesblok: dat kan zijn zeilen op zee. manoeuvreren met een jacht in de haven, tochtvoorbereiding en navigatie, etc.. Ondertussen (of daarna) leggen we afstand of om rond de middag het anker in een mooie baai te laten zakken.

  Dat is het moment om een lunch te maken, te zwemmen, snorkelen en relaxen. Op sommige dagen zeilen we door en lunchen tijdens het varen. Dat hangt allemaal af van afstand, weer en waar we zin in hebben!

  Als in de loop van de middag de wind weer aantrekt gebruiken we die voor het tweede lesblok. Sommige blokken zijn voor iedereen hetzelfde, of we differentiëren een les naar verschillende onderdelen en niveaus.

  De dagen waarop de te varen afstanden kort lijken, kunnen we altijd gebruiken om mooie extra “lussen” te zeilen waardoor je meer ziet en vooral meer kunt oefenen.

  We sluiten een 'cursusdag' af met een dagevaluatie en het 'ankerbiertje' aan boord of op een terras.

  Er is meer dan zeilen alleen!

  bvi the bath-min.png

  Denk aan het opsnuiven van de lokale geschiedenis in prachtige dorpjes en de omgeving verkennen te voet of per scooter. En 's avonds met z'n allen uit eten in een lokaal restaurant of een BBQ op een verlaten strand. En sommige ankerplaatsen hebben leuke kroegen en tentjes om nog tot diep in de nacht te blijven.

  Wat leer je allemaal?

  Uiteraard sta je aan het roer en bedien je de zeilen. Maar er komt zeker meer bij kijken: overstag, gijpen, afvallen en oploeven, reven en lijnbehandeling. We verdiepen ons ook in navigeren, in veilig aanleggen en in bijzondere manoeuvres. Na een paar dagen zullen er deelnemers zijn die (bijna) zelfstandig het zeiljacht een haven binnenkrijgen en daarbij het commando voeren!

  Naast leren bestaat veel tijd uit oefenen, herhalen, samenwerken en leren van anderen. Iedere dag wordt je op je eigen niveau uitgedaagd en iedere dag maak je mijlen om ervaring op te doen in nieuwe situaties.

  Moet je ervaring hebben?

  Nee, dat is voor meeste zeilcursussen niet nodig. De zeilcursussen zijn voor iedereen die actief met zeilen bezig wil zijn. Je kunt opstappen om als beginner te leren zeilen of juist om als zeiler je ervaring uit te breiden.

  Onze cursussen zijn voor iedereen die samen met anderen wil genieten van een mooie zeilvakantie: van jong (18+) tot oud, single of niet single, man of vrouw, samen of alleen.

  Heb je al veel ervaring en wil je met gelijkgestemden trainen op de 'puntjes op de i'? Kijk dan naar de Cycladen tochten, ervaringstochten en zeker ook de cursussen en wedstrijden die we varen in Nederland.

  Nederlandse Amorgos instructeurs

  Greece-7-5_thumb

  Je krijgt les van ervaren Nederlandse instructeurs. We hanteren de Nederlandse (op het CWO gebaseerde) zeileisen en zeilniveaus waarmee we je opleiden tot bemanningslid of zelfstandig zeiler.

  Aan het eind van iedere cursus in het buitenland ontvang je een Amorgos vorderingenstaat of zeildiploma (de cursussen in Nederland sluit je af met een CWO diploma of vorderingenstaat). Op beide staat vermeld op welk niveau je als zeiler functioneert en aan welke elementen je nog kunt werken.

  Als je op het niveau bent om zelfstandig te schipperen, kan een volgende stap flottieljezeilen of zelfstandig een zeiljacht huren zijn!

  Waar en wanneer?

  check de mogelijkheden
  zeilvakantie caribbean schildpad (3)zeilvakantie caribbean martinique zonsondergangzeilen caribbean wit strand en benenzeilen caribbean tobago cays zeiljachtenzeilen caribbean rastafara

  Vertrek